Vragen over oplaadbare batterijen

Is mijn batterij oplaadbaar?
Als uw batterij oplaadbaar is, staat dit duidelijk aangegeven met de tekst "oplaadbaar" of "rechargeable". Plaats normale batterijen nooit in een lader! Hierdoor kan de batterij gaan lekken of ontploffen wat ernstige schade aan jou of de omgeving kan veroorzaken.

Hoe werkt een oplaadbare batterij?
Je kan de werking van een oplaadbare batterij vergelijken met die van een auto accu. Als het leeg is kan hij weer worden opgeladen en opnieuw gebruikt worden. Bij een optimale behandeling kunnen deze batterijen tot duizend keer worden herladen. Door de constante spanning werkt een oplaadbare batterij van het begin tot het eind vrijwel even krachtig. Daarna houdt hij er vrij plotseling mee op en moet hij worden geladen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van oplaadbare batterijen?
Ze gaan extreem lang mee in het gebruik omdat ze in principe 1000 maal kunnen worden herladen. Ze zijn weliswaar duurder in de aanschaf dan niet oplaadbare alkaline- en zinkkool batterijen, maar als je regelmatig batterijen gebruikt verdien je de investering van de batterij en het bijbehorend laadapparaat heel snel terug. Je hoeft dan ook niet meer steeds terug voor een nieuw setje batterijen. Omdat oplaadbare batterijen zo lang meegaan komen er automatisch minder gewone in het afval terecht en dat is weer beter voor ons milieu.

Waarom houdt een oplaadbare batterij er opeens mee op?
De spanning van een oplaadbare batterij blijft mooi constant tijdens het gebruik, maar als ze leeg is daalt de spanning ineens heel snel. Veel sneller dan een alkaline batterij, die heel geleidelijk naar zijn einde loopt. Dus je ziet dan ruim van te voren dat ze vervangen moeten worden. Even de oplaadbare batterij herladen, en ze is weer vol.

Kunnen oplaadbare batterijen echt 1000x worden herladen?
Ja, dat kan echt. Maar omdat in de praktijk vaak onzorgvuldig met batterijen wordt omgesprongen wordt deze 1000 maal meestal niet gehaald. Zeker bij Nikkel Cadmium is dat een probleem omdat ze meestal niet eerst ontladen worden. Tevens komt het vaak voor dat lege batterijen veel te lang leeg blijven, omdat men ze pas gaat herladen als ze weer gebruikt moeten worden. Lange tijd leeg of half leeg staan is funest voor oplaadbare batterijen.

Werken oplaadbare batterijen bij koud en warm weer?
Onder extreme weers-of gebruiksomstandigheden (Lager dan -20° of hoger dan + 55° Celsius) werken oplaadbare batterijen zeker beter dan eenmalige batterijen.

Hoe lang kun je een oplaadbare batterij bewaren?
De meeste batterijen kunnen ongeveer een maand bewaard worden. Na die maand wordt het verlies aan capaciteit te hoog en ontstaat er een lekstroom.

Even geduld...