Vragen over batterijen

Wat is een batterij?

Een batterij is een of meerdere cellen die elektriciteit leveren. Je kunt een batterij een vergelijken met een elektriciteitscentrale, die een chemische reactie omzet in elektrische energie.


Hoe werkt een batterij?

Een batterij geeft energie door een chemische reactie. Die reactie wordt gestart als je de batterij in een apparaat plaatst. De elektrische energie die wordt geproduceerd, ontstaat omdat de chemische elementen in een omhulsel worden geplaatst, de reactie die daar uit voort komt wordt gecontroleerd door een separator.


Hoe is een batterij opgebouwd?

Een batterij is samengesteld uit een metalen omhulsel. Het omhulsel bevat de ingrediƫnten van de cel en vormt een kathode, een deel van de elektrochemische reactie. Een pluspool (kathode) en een minpool (anode). Verder bestaat een batterij uit een isolator of separator. Die zorgt voor een elektrische scheiding tussen de elektroden. Het elektrolyt: een waterige oplossing in water die zorgt voor de verbinding. Tot slot heeft een batterij een collector. Een koperen pin in het midden van de cel die de elektriciteit geleid naar het elektronische circuit buitenaf


Waar gebruikt je batterijen voor?

Batterijen worden veelvoudig toegepast en zitten in allerlei verschillende gebruiksvoorwerpen en apparaten. Denk aan Back-up systemen, afstandsbedieningen, wegafbakening, metingen, geheugenondersteuning, alarmsystemen, tolpoortjes, militaire toepassingen, kilometertellers, rookmelders, klokken, mp3 spelers en meer.


Even geduld...