Gel accu

Batterijen KennisbankAccu soorten → Gel accu

Gel accu


Gel accu's zijn geschikt voor allerlei toepassingen zoals wind- en zonne energie, caravans, hoogwerkers, schaarliften, schrobmachines en elektrische rolstoelen, steppen en scooters. Bovendien hebben gel accu's de volgende voordelen:

  • Zeer goede weerstand tegen trillingen en schokken
  • De levensduur is ongeveer gelijk aan die van de AGM accu
  • Net zo milieuvriendelijk als de AGM accu
  • Ideaal toe te passen bij stationair en cyclisch gebruik
  • Onderhoudsvrij, lekvrijWat is een gel accu?

Een gel accu heeft veel overeenkomsten met een loodaccu. Het werkt ongeveer hetzelfde, maar het verschil is dat er bij een gel accu geen water tussen de platen zit. Er zit gel tussen. Gel accu’s zijn, zoals eerder gezegd, onderhoudsvrije accu’s. Je kunt deze accu’s niet bijvullen. Het veiligheidsventiel op de accu zorgt ervoor dat er eventueel gassen kunnen ontsnappen bij te diep of te snel laden.


Hoe laad je een gel accu?

Een gel accu moet je laden met een acculader voor gel accu’s. Logisch denk je dan. Maar velen vergissen zich in het laden van een gel accu. Zodra een gel accu geladen wordt met een loodaccu lader, zal de gel accu niet volledig geladen worden. Het gevolg is dat de gel accu minder goed gaat werken, naar mate de tijd vordert nog slechter gaat werken en uiteindelijk kapot gaat. Het is niet mogelijk om de gel accu te herstellen. Zorg er dus voor dat je een lader aanschaft speciaal voor gel accu's. De meeste gel accu’s moeten geladen worden met 14,4V, maar 14,2V komt ook voor.


Hoelang gaat een gel accu mee?

Er zijn meerdere factoren die bepalen hoelang een accu meegaat. Uiteraard is het belangrijk dat de accu goed met de juiste acculader wordt opgeladen. Ook hangt het af hoe vaak en hoe diep de accu wordt ontladen. Wanneer gel accu’s vaak worden ontladen, zal de levensduur afnemen. Bovendien heeft de omgevingstemperatuur ook invloed op de levensduur van de accu. Een normale temperatuur is 20 graden celsius, zodra de omgevingstemperatuur hoger of lager wordt zal dit ten koste gaan van de levensduur. Bij een standaard gebruik zal de gebruiksduur van 5 tot 8 jaar haalbaar zijn.


Even geduld...