Hoe worden lege batterijen gerecycled?

 

Graag willen wij jullie wat vertellen over het recycle proces van batterijen. Uiteraard, bij ons kun je batterijen kopen, maar wat doe jij met je batterijen als die leeg zijn? en weet je ook wat er daarna met batterijen gebeurt?


Het recycle proces van lege batterijen

Het begint op het moment dat je erachter komt dat de batterijen leeg zijn. Zoals voor de meesten wel bekend is, kun je lege batterijen niet zomaar bij het afval gooien. Batterijen kunnen stoffen bevatten, die schadelijk zijn voor het milieu. Dat is ook gelijk de reden waarom batterijen eerst worden ingezameld om ze vervolgens te recyclen.


Inleveren van lege batterijen

Batterijen horen bij het klein chemisch afval (KCA). Klein Chemisch Afval (KCA) is afval waarin stoffen zitten die, zoals eerder gezegd, gevaarlijk zijn voor het milieu en onze eigen gezondheid. Daarom worden lege batterijen ingezameld, zodat ze daarna gerecycled kunnen worden. De metalen uit de batterijen worden dan opnieuw gebruikt. Waar kun je de batterijen inleveren? Alle winkels die (producten met ingebouwde) batterijen verkopen, kun je lege batterijen weer inleveren. Daarnaast kun je lege batterijen ook inleveren op basisscholen, in de milieustraat van jouw gemeente of je zoekt naar het dichtstbijzijnde inleverpunt in jouw buurt.


Sorteren van lege batterijen

Nadat de tonnen met lege batterijen bij alle inleverpunten zijn opgehaald, worden de batterijen gesorteerd op basis van chemische samenstelling (o.a. op basis van de elementen kobalt, nikkel, mangaan, ijzer, aluminium).


Recyclen van de batterijen

Na het inzamelen en sorteren, gaan de batterijen naar recyclebedrijven. Een deel van de grondstoffen wordt teruggewonnen. De batterijen worden verhit in een special oven, waarbij de stoffen uit de batterijen worden gewonnen. Door de hoge temperatuur van ongeveer 850 graden Celsius in deze ovens worden de schadelijke stoffen vernietigd. De bruikbare stoffen worden opnieuw gebruikt voor bijvoorbeeld keukengerei.


Hoe worden lege batterijen gerecycled?

Nu weet je al heel veel over het recyclen van batterijen en dat het belangrijk is, dat je alle lege batterijen weer inlevert.
Bron Stibat